Expositie “Hommage aan François Lodewijckx”

Sneek- Van 15 maart tot en met 26 april 2014 is er een bijzondere expositie te bezichtigen aan de Singel 82 te Sneek. In Galerie Peter Bax wordt een hommage gebracht aan de kunstenaar François Lodewijckx. Deze bijzondere expositie krijgt extra aandacht in het Theater Sneek waar ca. 15 kunstwerken worden getoond. Van deze bekende […]

Kinderspel, mixed mediapaneel, 2003, 31x32cmSneek- Van 15 maart tot en met 26 april 2014 is er een bijzondere expositie te bezichtigen aan de Singel 82 te Sneek.

In Galerie Peter Bax wordt een hommage gebracht aan de kunstenaar François Lodewijckx. Deze bijzondere expositie krijgt extra aandacht in het Theater Sneek waar ca. 15 kunstwerken worden getoond. Van deze bekende en recent in Emmeloord overleden kunstenaar heeft de Galerie voortaan permanent werk in stock. Op 15 maart begint de expositie met een inloopdag van 10.00 – 17.00 uur. Om ongeveer 15.00 uur speelt een dwarsfluitensemble o.l.v. Berni Dijkerman namens het Kunstencentrum Atrium muziek in de Galerie. Iedereen is de gehele dag van harte welkom.

I-2005-762 mixed mediadoek, 100x120cmFrançois Lodewijckx werd geboren in Zierikzee (1939). Hij studeerde aan de Rijksnormaalschool van 1961 tot 1964 en behaalde daar zijn akte MO-A Tekenen. Van 1964 tot en met 1966 studeerde de kunstenaar aan Het Koninklijk Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hier volgde hij de disciplines vrije grafiek en portretschilderen.

Werkomschrijving

Het meeste werk ontstaat uit de verbeelding, met een enkele toevoeging vanuit de waarneming. Naast een sterke thematische gebondenheid (mens, mens en omgeving) vindt een voortdurend materiaalonderzoek plaats. Combinaties van materialen en technieken worden ondergeschikt gemaakt aan het thema. Dit materiaalonderzoek heeft geleid tot heel eigen procedés, zoals houtskookdruk met gombatik. De structuur van de ondergrond is in hoge mate bepalend voor het eindresultaat.
Er werd wel gezegd dat Francois Lodewijckx vertolker was van een droomwereld waarin mens en dier centraal staan. Hij laat een grote veelzijdigheid aan techniek zien bij een zeer doordacht en gevoelig kleurgebruik. .

Exposities

Vanaf ongeveer 1963 exposeerde François Lodewijckx met regelmaat in binnen- en buitenland. Hij woonde, werkte en exposeerde in die tijd onder andere in: Antwerpen, Terneuzen, Spijkenisse, Paramaribo, Turnhout, Hardenberg, Stedum (Gr), Rolde (Dr), Bergen op Zoom, Nijverdal, Deventer en Velserbroek.

Vanaf 1985 had hij exposities in Amsterdam, Arnhem, Assen, Bussum, Groningen, Hooghalen, Meppel, Putten, Steenwijk en Vries in Nederland. In België werd zijn werk tentoongesteld in onder meer Antwerpen, Bredene, Brussel, Genk, Mons (Bergen) en Turnhout. In Duitsland volgden er exposities in Bad Bentheim, Bad Godesberg, Bonn en Lübeck. In Frankrijk exposeerde Lodewijckx meerdere malen in Parijs.

Docent

Lodewijckx was in Paramaribo als docent onder andere verbonden aan de Surinaamse Academie voor Beeldende kunsten. Van 1972 tot 1989 was hij werkzaam als docent aan de Academie Minerva te Groningen.

Meet & Greet

Op 26 april, vanaf ca. 18.00 uur, is er een Meet & Greet met aan tafel de dochters van François Lodewijcxk die over zijn leven en werken zullen vertellen. Het is, door tijdig in te schrijven, voor een klein gezelschap mogelijk hieraan deel te nemen. U kunt dan, in een ongedwongen sfeer en zonder verplichtingen, samen met hen genieten van een meergangen diner. Dit is een bijzondere avondvullende ervaring te midden van de kunst, onder de noemer: Kunst & Smaak.
Voor meer informatie over dit concept kunt u contact opnemen met de galerie of een bezoek brengen aan de website www.baxkunst.nl

[ssba]
Laatste reacties
 1. Marga Nora Smits
  Beantwoorden -
 2. Marijke van Proosdij
  Beantwoorden -
  • Jildou
   Beantwoorden -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel