Heel Tirns uitgenodigd om in FSM de Oudste Boot van Friesland te bekijken

Sneek- Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek heeft alle inwoners van Tirns uitgenodigd om op zaterdag 24 mei de tentoonstelling rond de Oudste Boot van Friesland te bekijken. De Tirnsers zijn speciaal uitgenodigd, omdat de Oudste Boot in 2006 vlakbij hun dorp is gevonden en opgegraven. In Tirns zijn huis-aan-huis een kleine 100 uitnodigingen bezorgd. […]

tirnsSneek- Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek heeft alle inwoners van Tirns uitgenodigd om op zaterdag 24 mei de tentoonstelling rond de Oudste Boot van Friesland te bekijken.
De Tirnsers zijn speciaal uitgenodigd, omdat de Oudste Boot in 2006 vlakbij hun dorp is gevonden en opgegraven. In Tirns zijn huis-aan-huis een kleine 100 uitnodigingen bezorgd.

Degenen die zich hebben aangemeld, staat een speciaal programma te wachten. Onder andere geeft directeur Meindert Seffinga een presentatie over het opgraven en conserveren van de Oudste Boot van Friesland.
Platte punter
Het punterachtige scheepswrak werd in 2006 bij toeval gevonden. Het lag zo’n 2,5 meter onder het maaiveld, ten noordwesten van de boerderij Kleaster Thabor.

Met zijn platte bodem, lengte van zeven meter en breedte van 1.40 meter was het scheepje bepaald niet zeewaardig. Het was wel erg geschikt om mee te manoeuvreren in ondiepe en smalle Friese wateren.
Inheems en buitenlands
Het bootje is in Friesland gebouwd, maar er werd gebruik gemaakt van eikenhout dat rond 1185 in Denemarken en Noord-Duitsland werd gekapt. Voor de afwerking werd wel gebruikt gemaakt van inheems hout, vooral wilgenhout.
Het vaartuigje is uitgegraven onder leiding van maritiem specialist prof. dr. André van Holk en daarna overgebracht naar de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Lelystad. Daar is het scheepswrak verder onderzocht, geconserveerd en gereconstrueerd.

Tentoonstelling

Inmiddels staat het oudste Bootje van Friesland opgesteld in het Fries Scheepvaart Museum. Rond het scheepje is een tentoonstelling ingericht waar onder meer modelreconstructies te zien zijn van het wrak en van hoe dit er uit moet hebben gezien.
Daarnaast zijn er soortgelijke scheepsmodellen geëxposeerd en kunnen films over de conservering van het bootje en de Friese zeehandel in de vroege Middeleeuwen worden bekeken. De tentoonstelling is nog tot 15 juni 2014 te zien.

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel