Gerechthof en Rechtbank blijft in Leeuwarden

Leeuwarden- “Wij zijn tevreden en opgelucht dat de verhuizing van het Gerechtshof en de Rechtbank van de baan is”, zo geeft de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, ook namens Commissaris van de Koning John Jorritsma, aan. ,,Dit advies van de Raad voor de Rechtspraak past bij eerdere afspraken die met het Rijk zijn gemaakt, zowel […]

rechtbankleeuwardenLeeuwarden- “Wij zijn tevreden en opgelucht dat de verhuizing van het Gerechtshof en de Rechtbank van de baan is”, zo geeft de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, ook namens Commissaris van de Koning John Jorritsma, aan.

,,Dit advies van de Raad voor de Rechtspraak past bij eerdere afspraken die met het Rijk zijn gemaakt, zowel over de werkgelegenheid bij de rijksdiensten als over de spreiding van de gerechtelijke instanties. Wij zijn tevreden dat de Raad in die lijn verder is gegaan’’, zegt de heer Jorritsma.

Leeuwarden behoudt een volwaardige Rechtbank én Gerechtshof als werklocatie voor rechters en ondersteunend personeel. Leeuwarden blijft Justitiehoofdstad van Noord-Nederland. Dat is belangrijk voor de werkgelegenheid in de regio, voor de burger en het gebruik van de Friese taal in de rechtspraak. De kwalitatief hoogwaardige rechtspraak in Leeuwarden kan zich hiermee verder ontwikkelen en specialiseren.

Er is waardering van de burgemeester en commissaris voor de open gesprekken die gevoerd konden worden met de besturen van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de Rechtbank Noord-Nederland, en de Haagse betrokkenen. “Deze open gesprekken hebben zeker een bijdrage geleverd aan het maken van afgewogen keuzes door de besturen. Toch blijft niet alles bij het oude. Elders verandert wel veel, zoals in Assen en wij kunnen de zorgen daar goed begrijpen”, aldus Crone.
Tevens vragen de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân serieuze aandacht voor het werkgelegenheidsverlies met persoonlijke gevolgen voor personeel, dat ontstaat door de noodzakelijke efficiencyslag in de Rechtspraak. Als gevolg van vooral de digitalisering zijn nieuwe of andere type banen nodig.

“Wij begrijpen de noodzaak van efficiency voor de kwaliteit van de rechtspraak en willen als gemeente en provincie daarover blijven meedenken”, zo geven Crone en Jorritsma aan.

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *