Fenomenale bloedmaan duidelijk te zien (VIDEO)

Bolsward- De supermaan-eclips, ook wel “Bloedmaan” genoemd was in de nacht van zondag op maandag duidelijk te zien in Friesland. (Foto: Jan Douwe Gorter) De verduistering was rond het tijdstip 04:48 uur maximaal en stond de aarde tussen de zon en maan in. Wanneer de aarde tussen de zon en de maan door beweegt, ontstaat […]

Schermafbeelding 2015-09-28 om 06.18.46 Bolsward- De supermaan-eclips, ook wel “Bloedmaan” genoemd was in de nacht van zondag op maandag duidelijk te zien in Friesland.

(Foto: Jan Douwe Gorter)

De verduistering was rond het tijdstip 04:48 uur maximaal en stond de aarde tussen de zon en maan in.

Wanneer de aarde tussen de zon en de maan door beweegt, ontstaat er een maansverduistering. Als de maan daarbij volledig in de kernschaduw van de aarde komt, dan is er sprake van een totale maansverduistering, ook wel bloedmaan genoemd.

maansverduisteringWat gebeurt er tijdens een totale maansverduistering?

Tijdens een totale maansverduistering houdt de aarde het licht dat van de zon op de maan valt voor het grootste deel tegen. Maar via de dampkring van de aarde valt een klein gedeelte van het zonlicht toch nog op de maan.

Hierdoor krijgt de maan een oranje-rode kleur, te vergelijken met een zonsondergang. Deze rode kleur geeft dit fenomeen zijn naam: bloedmaan.

(Foto: Stefan Postema)

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel