De Friese WIJlanden genomineerd voor Mooiste Natuurgebied van Nederland

Earnewoude- De Friese WIJlanden is genomineerd voor de verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’.

Het natuurgebied is samen met 12 andere kandidaten voorgedragen door een vakjury onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

In De Friese WIJlanden bundelen het Nationaal Park De Alde Feanen en de Nationale Landschappen Noardlike Fryske Wâlden en Zuidwest Fryslân hun krachten. Samen vormen zij een iconisch cultuurlandschap dat bij uitstek het verhaal van Nederland vertelt. Een verhaal over mensen die hun landschap met eigen handen maken. Het samenspel van natuur en cultuur heeft hier een rijk historisch erfgoed en een grote diversiteit aan ecosystemen opgeleverd: water, weiden en wouden.

Zeven Natura-2000 gebieden

De Friese WIJlanden telt maar liefst zeven Natura-2000 gebieden, met Nationaal Park De Alde Feanen als centrale parel. En er is meer: weilanden met agrarisch natuurbeheer, fiets- en wandelpaden door bossen en open land en een fijnvertakt netwerk van houtwallen, elzensingels, vaarten en sloten. En ook een levende horeca, bruisende evenementen en recreatieve voorzieningen, voor jong en oud.

De drie gebieden die zich verenigen in De Friese WIJlanden willen hun ruimtelijke samenhang zichtbaar maken, hun samenwerking versterken en het gebied duurzaam ontwikkelen.

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel