Supermaan vandaag door bewolking moeilijk te zien

Bolsward- Vandaag is de volle maan geen gewone volle maan maar een zogenoemde supermaan. Dat betekent dat de volle maan wat dichterbij de aarde staat dan anders en daardoor wat groter en helderder is.

Een supermaan is een volle maan die dichterbij de aarde staat dan anders. Een volle maan geeft opmerkelijk veel licht. Niet alleen omdat de maanschijf zelf volledig verlicht is, maar ook omdat het oppervlak van de maan het zonlicht dan beter in onze richting weerkaatst. Gezien vanaf de maan staan aarde en zon dan dicht bij elkaar en een verstrooiend oppervlak weerkaatst het meeste licht terug in de richting van de lichtbron. Maar, soms is de maan nóg iets helderder.

De maanbaan is namelijk niet perfect rond maar elliptisch. De grootste afstand tot de maan is 406.700 km en de kleinste 356.400 km. Bij volle maan maakt dat wel iets uit. Bij de kleinste afstand is de volle maan 14% groter en 30% helderder dan bij de grootste afstand.

In de media wordt zo’n wat grotere volle maan wel een supermaan genoemd, maar echt zeldzaam is het niet: het komt bijna ieder jaar wel voor dat het volle maan is terwijl de maan in zijn baan wat dichter bij de aarde staat. In 2016 zelfs drie keer achter elkaar. De supermaan van 14 november is wel een van de grootste. Maar veel astronomen hebben een hekel aan de term supermaan: zo heel super is het allemaal niet en dat de term bedacht is door een astroloog helpt ook niet.

(Foto: Jan Douwe Gorter)

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel