Harkemase Boys blijft winnen, nu bij FC Rijnvogels (1-4)

Katwijk aan den Rijn- Harkemase Boys heeft zaterdag voor de derde keer op rij gewonnen. Op bezoek bij FC Rijnvogels waren de Friezen oppermachtig: het werd 1-4. Dat was niet eens geflatteerd te noemen, want Harkemase Boys liet nog vrij veel kansen liggen om de score verder op te voeren.

Vooraf was het nog een beetje de vraag hoe Harkemase Boys voor de dag zou komen, want de ploeg onderging veel noodgedwongen wijzigingen. (Foto: PWFoto.nl)

Dat het de laatste weken zo goed ging met Harkemase Boys, lag mede aan het feit dat de ploeg al een poosje in een vaste samenstelling speelde. Daar kwam zaterdag tegen FC Rijnvogels verandering in. In de voorbereiding naar zaterdag werd al bekend dat Bjorn Adams, Jorco van Hezel en Klaas Schotanus niet konden spelen. Aan die lijst kon vrijdag rechtsback Jesse Renken worden toegevoegd: met een ongeluk op de fiets brak hij z’n pols. En dan viel centrale verdediger Jens Jurn Streutker in de warming-up ook nog uit.

Met drie wijzigingen in de defensie en een andere linksbuiten begon Harkemase Boys flitsend in Katwijk aan den Rijn. Na vijftig seconden kon Rijnvogels-doelman Teun Guijt voor het eerst vissen. Na een mooie steekbal van Oebele Schokker had Arton Musliu flink wat ruimte op de linkerflank. Musliu trok naar binnen en legde de bal voor. Centrale verdediger Kevin Wijmer, die wilde voorkomen dat Robert Stelpstra aan de bal kwam, frommelde de bal pardoes in eigen doel. Vier minuten later lag de tweede er al in. Ditmaal verstuurde Schokker rechtsbuiten Matthijs Hardijk, die linksback Rob Zandbergen z’n hielen liet zien. Balletje breed op Musliu en het stond 0-2.

De thuisploeg kon er weinig tegenover zetten. Pieter van der Breggen en Jaap van Duijn probeerden het allebei een paar keer van afstand, maar zonder Erick Jansema echt in de problemen te brengen. Van Duijn was de meest dreigende speler, maar hij had het lastig tegen Simon IJzerman. De middenvelder speelde zaterdag op rechtsback wegens de blessure van Jesse Renken en dat deed hij nagenoeg perfect, tot de zichtbare frustratie van Van Duijn. “Het ging inderdaad niet verkeerd”, lachte IJzerman na afloop. “Ik had van tevoren wat beelden gekeken. Van mezelf weet ik dat ik er kort bovenop moet zitten, dat ik dan een goede wedstrijd kan spelen. We hebben wat leuke duels uitgevochten en ik ben er als winnaar uitgekomen.”

Harkemase Boys had de wedstrijd voor rust moeten beslissen. De ploeg benutte de snelheid van Matthijs Hardijk en Arton Musliu telkens goed, maar het ontbrak (op de eerste vijf minuten na) aan een goede afronding. Daarom was de stand halverwege dezelfde als na vijf minuten: 0-2.

In de tweede helft begon Harkemase Boys opnieuw ijzersterk en na iets meer dan twintig seconden besliste Henny Bouius de wedstrijd definitief. Vanaf het middenveld speelde Oebele Schokker Robert Stelpstra in. De spits legde terug op Bouius, die voor de vijfde keer in de laatste acht wedstrijden scoorde. Zijn vorige vier goals waren allemaal van dichtbij, maar zaterdag poeierde Bouius de bal vanaf ruim twintig meter achter Guijt.

FC Rijnvogels was in de tweede helft vaker in de buurt van Jansema dan voor rust, maar de grootste kansen waren ook na de 0-3 nog steeds voor Harkemase Boys. Meerdere malen kwam een van de aanvallers in Friese dienst vrij voor Guijt, die in dat soort situaties een monsterscore voorkwam. Toch werd het 0-4. Stelpstra raakte de perfect aangesneden vrije trap van Schokker niet eens naar wens, maar via binnenkant paal was het wel raak.

Jaap van Duijn zorgde twintig minuten voor tijd voor de eretreffer van de “Kooltuinstrijders”. Henny Bouius maakte ongelukkig hands na een corner van de thuisploeg, waarna de bal op de stip ging. Van Duijn joeg de bal vanaf elf meter snoeihard en onhoudbaar in de kruising. Erick Jansema voorkwam met een knappe reflex in de slotfase nog de 2-4 en kort daarna stond de paal de 1-5 van Oebele Schokker in de weg.

Al met al was de 1-4 een terechte uitslag en Harkemase Boys beleefde dus een vrij zorgeloze middag in Katwijk aan den Rijn. “Sy ha gjin slechte ploech,” zo analyseerde Henk Herder na afloop, “mar wy wienen hartstikke skerp. Fan it begjin ôf al.” Met name over het aantal gecreëerde kansen was de trainer te spreken. “De stekballen fan it middenfjild nei foarren, dat wie geweldich. Wy ha in pear hiel goede kânsen hân, dêr mochten der noch wol in pear fan yn.” Zoals altijd hamerde Herder ook op weinig weggeven achterin. Dat ging goed, ondaks de vele blessures in de laatste linie. “Wy hienen wer hast de nul, de organisaasje stie goed. De jonges dy’t no spilen litte sjen dat se dit nivo ek prima oankinne. Dat is allinnich mar moai foar in trainer.”

Het is nog geen winterstop voor Harkemase Boys: volgende week speelt de ploeg thuis tegen Huizen. In de eerste speelronde van dit seizoen won Harkemase Boys met 0-2 bij de huidige hekkensluiter. De Harkiten moeten waakzaam zijn voor onderschatting: Huizen draait de laatste weken steeds beter en won zaterdag verdiend van ODIN’59. Harkemase Boys – Huizen begint volgende week om 14:30 uur op De Bosk.

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel