Woede en emotie bij informatiebijeenkomst LIDL supermarkt (VIDEO)

Bolsward- De informatieavond voor omwonenden over de plannen voor een nieuwe supermarkt van de LIDL in Bolsward liep anders dan verwacht.

Dick Thesing en Jan-Minne de Vries van Bolid Project BV hadden woensdagavond een gelegenheid georganiseerd om te informeren over de huidige stand van zaken als het gaat over de plannen voor een nieuwe supermarkt in Bolsward. Een aantal omwonenden, raadsleden en andere betrokken kwamen naar deze avond in de Groene Weide.

Al snel bleek dat de initiatiefnemers geen presentatie hadden voorbereid. Belangstellenden mochten kijken naar een aantal tekeningen. Deze waren verspreid op tafels gelegd. Door verschillende communicatie fouten ontstond er verontwaardiging onder de belangstellenden. Een aantal mensen vertrokken al voortijdig.

“Ik heb nog nooit z’n spannende avond meegemaakt”, zegt architect Harmen Grunstra. Er werden geen antwoorden gegeven op belangrijke vragen. Er mochten geen foto’s worden gemaakt van de tekeningen. Mensen moest zelf de tekeningen interpreteren. “Het voelt als minachting voor de omwonenden. Op basis van mijn ervaring als architect heb ik gezegd, dit kan niet.”

We hebben gesprekken gehad met de gemeente Súdwest-Fryslân, maar nooit informatie gehad. Niemand is tegen de komst van een LIDL supermarkt, maar meer om de wijze waarop de gemeente met het plan omgaat. Het levert veel ergernis op. Ik heb het initiatief genomen om een aantal dingen voor het daglicht te brengen.

Ik denk dat de gemeente Súdwest-Fryslân zich te lang heeft verscholen over dat het een particulier initiatief is. De gemeente moet zelf meer de regie nemen, “stel vast wat er in de omgeving kan”. Het is in de kern van de stad en er zijn nu al logistieke problemen. We hadden een lijstje met vragen, maar we kregen hier geen antwoord op. Ik heb veel inspraakavonden meegemaakt, maar deze avond in de Groene Weide heb ik nog nooit meegemaakt.

Adviseur Cees Zeldenrust had een andere informatieavond verwacht. “Buiten het feit dat er geen koffie was geregeld, zag je mensen met verbazing rondkijken. Er waren veel misverstanden over de kennisoverdracht en men begon het vervelend te vinden. We hadden echt het gevoel dat er informatie werd achtergehouden. Het voelde in ieder geval niet goed. Het was een bijzonder, chaotisch en warre avond”, aldus Cees. 

 

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel