Metamorfose voor omgeving Blokhuispoort gestart

Leeuwarden- Vandaag zijn de wegwerkzaamheden op het Blokhuisplein gestart. De omgeving van de Blokhuispoort krijgt een andere uitstraling waardoor het gebouw meer bij de binnenstad gaat horen.

Bijzondere tegels

De indeling van het Blokhuisplein wordt anders, waardoor het er meer als een echt plein gaat uitzien. Er komen grote tegels in verschillende vormen en kleuren. In de tegels zijn kleine silhouetten van vogels te zien. Ook krijgt het plein speciale ledverlichting aan spandraden.

Het Wijkpanel Binnenstad was nauw betrokken bij de ontwikkeling en leverde het ontwerp voor het plein. Zij huurden kunstenaars Tilly Buij en Gerard Groenewoud in om het plein een uniek karakter te geven.

Veiliger voor voetgangers

Naast mooier, wordt de omgeving ook veiliger. De weg rondom de Blokhuispoort is onderdeel van de parkeerring. Dit blijft zo, maar de balans tussen autoverkeer en langzaam verkeer wordt beter. Voetgangers kunnen bijvoorbeeld straks gemakkelijker oversteken en de maximum snelheid voor auto’s wordt 30 km per uur.

De Blokhuispoort is volop in ontwikkeling. Naast broedplaats voor de creatieve industrie, centrum van LF2018 en hostel, biedt de Blokhuispoort straks ook onderdak aan de bibliotheek en een nieuw restaurant. De openbare ruimte rondom de Blokhuispoort wordt daarop afgestemd.

Wegwerkzaamheden

Tijdens de wegwerkzaamheden kan het verkeer met wat aanpassingen over de Nieuweweg, het Blokhuisplein en de Keizersgracht blijven rijden. Het traject duurt tot eind december 2017 – er zijn twee periodes waarin het gebied wordt afgesloten.

De eerste stremming is het komende weekeinde. Het Blokhuisplein is afgesloten van vrijdag 14 juli 19.00 uur t/m zaterdag 15 juli 15.00 uur. Automobilisten en fietsers worden met behulp van borden omgeleid. Ook de bushalte op het Blokhuisplein vervalt tijdelijk. OV-reizigers kunnen het beste in- en uitstappen op het station.

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *