Dagrecords sneuvelen met ongekende temperaturen

Ongekende temperaturen beleven we vandaag en morgen. Tropische orkaan Ophelia helpt mee het kwik omhoog te stuwen.

Dagrecords sneuvelen

Met een zuidelijke stroming wordt vandaag en morgen zeer warme lucht ons land binnen geblazen. Dat die lucht zo warm is, hebben we te danken aan het samenspel tussen tropische orkaan Ophelia en een omvangrijk hogedrukgebied boven Europa. Tussen deze twee systemen is vanuit Marokko en Algerije een snelweg van subtropische lucht ontstaan waardoor de atmosfeer in onze omgeving opwarmt tot bijzonder hoge temperaturen. Als gevolg hiervan zullen vele KNMI-meetpunten nieuwe dagrecords realiseren, met name morgen.

Het datumrecord voor 16 oktober, aanstaande maandag dus, is 24,2 graden. Dit record is gevestigd in Maastricht en staat al sinds 1949, dat is 68 jaar.  De kans is groot dat het maandag in het zuidoosten van het land 25 of 26 graden kan worden, wat betekent dat het dagrecord uit 1949 ruimschoots wordt verbroken. Sterker nog, gezien de huidige verwachting gaan vrijwel alle 32 meetpunten hun record verbeteren. De maandag wordt dus een heel bijzondere dag. De normale middagtemperatuur in deze tijd van het jaar. Zomerse warmte betekent 10 graden te warm. 

De records voor vandaag staan scherper. Op 15 oktober 1990 was het ook zeer warm in ons land. In Eindhoven werd het toen het warmst met 24,9 graden. Heel misschien weten we dat vandaag te halen, maar waarschijnlijk lukt het net niet.

(Bron: Weerplaza.nl)

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel