Ontruiming uitgaansgelegenheid Bolsward door pepperspray (VIDEO)

Bolsward- Een uitgaansgelegenheid aan de Dijkstraat in Bolsward is in de nacht van zaterdag op zondag ontruimd geweest.

De hulpdiensten werden rond 02:17 uur opgeroepen. Er heerste korte tijd paniek. In het pand bleek een bus pepperspray leeggespoten te zijn.  Veel bezoekers kregen last van hun ogen. Zij werden behandeld door het ambulance personeel. “In het pand waren zo’n 150 bezoekers, we willen het zekere van het onzekere nemen en hebben metingen verricht”, aldus Harry Heemskerk van de brandweer.

De werking wordt bereikt door het hevig prikkelende effect ervan op de slijmvliezen, met name de ogen, zonder daarbij ernstige of blijvende schade te veroorzaken. Wanneer pepperspray in grote hoeveelheden op een menigte wordt gebruikt, kunnen mensen ernstige ademhalingsproblemen krijgen en kan er paniek ontstaan.

Politiediensten en beveiligingsmedewerkers hebben pepperspray vaak als wapen ter beschikking. De precieze situatie verschilt per land. In Nederland is het bijvoorbeeld voor politieagenten en sommige andere opsporingsambtenaren wel toegestaan pepperspray bij zich te dragen en te gebruiken (mits zij daarvoor de vereiste training hebben en volgens de regels handelen) maar voor gewone beveiligingsmedewerkers is dit niet toegestaan.

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *