Definitief geen marathon op natuurijs

Willem Hut, competitieleider marathon van de KNSB, heeft zijn accuboormachine weer opgeborgen. Er komt deze korte vorstperiode toch geen marathon op natuurijs. “Helaas, de strijd is gestreden, het heeft niet zo mogen zijn”, aldus Hut.

Vanochtend was hij nog ‘voorzichtig positief’ over de kansen op een natuurijswedstrijd in Nederland. Traditiegetrouw streden vier ijsverenigingen om de primeur: De Hondsrug in Noordlaren, Nieuw Amsterdam in Veenoord, IJSCH in Haaksbergen en STG Rijn-IJssel /AIJC Thialf in Arnhem.

Alle vier organisaties waren aardig op weg om een ijsvloer van minimaal 3 centimeter dikte te prepareren. Maar overdag bleek de krachtige zon een te sterke tegenstander van de ijsmeesters. “Door de grote zonkracht hebben we meer ijs verloren dan verwacht”, aldus Hut.

Noordlaren en Veenoord staakten als eerste de strijd. Zij boden de concurrentie nog wel hun hulp aan, maar die bleek niet nodig. Vooral nieuwkomer Arnhem, die steeds meer deskundigheid toont, werd eens een overwinning in deze strijd gegund. Maar ook daar waren de omstandigheden niet goed genoeg om een ijsvloer te maken die het marathonpeloton zou kunnen dragen.

De vier ijsverenigingen richten zich nu op het neerleggen van een ijsvloer voor hun leden. “Een eerste prijs voor deze clubs is dat ze een marathon kunnen organiseren”, zegt Hut. “Een goede tweede prijs is dat ze hun ijsbaan kunnen openen voor de eigen leden. Door hun inspanningen is dat gelukkig toch weer mogelijk en daarvoor verdienen ze alle lof.”

Voor het volgend jaar is de KNSB in gesprek met andere verenigingen die ook interesse hebben om zich te mengen in de strijd om de eerste marathonwedstrijd op natuurijs. Hut: “Dat vergroot ook onze kansen om in een vorstperiode weer een echte natuurijsvierdaagse te kunnen houden.”

Het marathonpeloton, dat afgelopen weekeinde terugkeerde van de Oostenrijkse Weissensee, hoeft zich de komende dagen toch niet te vervelen. Er staan twee wedstrijden in het klassement om de KPN Marathon Cup op het programma: vrijdagavond (9 februari) in Enschede en zaterdagavond (10 februari) op de Coolste Baan van Nederland in Amsterdam. “We richten ons vizier nu weer op die mooie wedstrijden”, besluit Hut.

(Bron: Schaatsen.nl) 

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel