Strenge winterperiode op komst

We staan aan de vooravond van een indrukwekkende pan-Europese koudegolf die wel eens tot pakweg 5 maart kan aanhouden.

Door weerman Marc E. Putto

Zeer koude lucht richting Benelux 

Het overgrote deel van het Europese continent wordt rigoureus ondergedompeld in zeer koude en regionaal zelfs extreem koude continentaal arctische lucht. Ook wel de ‘verboden’ luchtsoort genoemd door sommige gedreven kouminnende weeramateurs, die zich veelvuldig roeren op weerfora dezer dagen om de laatste berekoude ontwikkelingen op de voet te volgen en te delen met elkander.

Er zit ook een keerzijde aan de prachtige winterse apotheose die wij voor onze kiezen krijgen. In delen van Oost- en Zuidoost-Europa, maar ook in landen als Polen en de Baltische Staten wordt het zo gruwelijk koud dat er zonder pardon slachtoffers gaan vallen. Het oosten van Engeland krijgt trouwens nog een lading poedersneeuw te verwerken met veel overlast voor het verkeer aldaar. We gaan de winterse beelden zien binnenkort op televisie.

Gevaarlijke koude komt

Hoewel de immer flink behakte NOS-weerjuffrouw met die opvallend hoge keelstem nog veel te ingewikkelde voorbehouden gaf (dinsdagavond) omtrent het al dan niet kunnen schaatsen op natuurijs aanstaande week… Met zo’n abnormaal massief koudebastion stroomopwaarts richting Rusland en inherent hieraan zeer serieuze uitbreidingsplannen van deze koudebuffer in zuidwestelijke richting (een situatie die zich eigenlijk al bijna drie weken achtereen reveleert), stond het dagen terug eigenlijk al buiten kijf dat we en masse het ijs op zouden kunnen richting maart.

De huidige maand zit (koude nachten!) toch ook al onder normaal qua gemiddelde temperatuur en wel met zo’n anderhalve graad thans.

Tot zondag blijven de nachten meestal ronduit koud met regelmatig nog matige vorst en tijdens een paar middaguren kan het met rugdekking van de februarizon een aantal graden boven nul worden. De lucht is  opvallend droog en laat daardoor inderdaad veel ruimte voor de zon toe. Neerslag wordt niet meer verwacht, dus al met al is en blijft het gewoon fraai winters weer.

Indrukwekkend bastion megakou

Indrukwekkend is het bastion diepvrieskou dat wordt opgebouwd boven Noordoost-Europa de komende tijd. Een flink deel van deze massieve koudebuffer stroomt vervolgens uit in zuidwestelijke richting op weg naar Nederland vanaf zondag. Dit zou dan een verscherping van de sprokkelkou moeten betekenen met dagtemperaturen niet ver meer boven het vriespunt, terwijl enkele nachten tot ruim tien graden vorst zouden kunnen opleveren.

Het lijdt geen twijfel dat het schaatsijs snel groeit onder deze omstandigheden. De oostenwind is nog even een factor. De vraag is of deze niet te sterk door waait in eerste instantie?

(Foto: Gerben Veenstra) 

(Bron: Schaatsen.nl/Marc E. Putto) 

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *