Nieuwe windmolen in Herbaijum in gebruik genomen

Herbaijum- Bij een boerderij in Herbaijum tussen Harlingen en Franeker is vandaag een nieuwe “buurtmolen” in gebruik genomen.

De buurtmolen kan maar liefst 400 huishoudens voorzien van groene stroom. 

De vorige windmolen bij de boerderij was afgeschreven. Op dezelfde plek was de mogelijkheid om een nieuwe windmolen te plaatsen. Vanwege provinciale verordeningen mocht hij niet hoger worden dan de oude, maar de tegenwoordige windmolens kunnen met eenzelfde hoogte wel veel meer en goedkoper energie leveren.

Energiebedrijf Qurrent is na de zomer actief geweest om particuliere investeerders te zoeken. De totale kosten van deze nieuwe molen waren geraamd op ca. 1,2 miljoen euro. De helft konden ze krijgen via een investeringsfonds van Provincie Fryslan. Wel op voorwaarde dat de andere helft door particulieren zou worden opgebracht. Binnen een maand was de benodigde € 600.000 binnen. 

 

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel