Frisian Flag trekt menig vliegtuigspotter naar Marssum

Marssum- Onder druilerige omstandigheden is op maandagochtend 9 april de militaire oefening Frisian Flag gestart op vliegbasis Leeuwarden.

Bijna vijftig straaljagers uit binnen- en buitenland vertrokken voor een oefening boven de Noordzee en Duitsland. De komende twee weken worden er meerdere scenario’s gespeeld, waarbij internationale samenwerking een grote rol speelt.

Naast de Nederlandse F-16’s van vliegbasis Leeuwarden en het in Noord-Brabant gelegen Volkel, is er deelname van Amerikaanse F-15’s, Duitse Typhoons, Spaanse F-18’s, Franse Mirage 2000’s en Rafale’s en doet Polen mee met F-16’s en de MiG-29, een straaljager waarmee de Russen ook vliegen. Vanaf vliegbasis Eindhoven gaan dagelijks meerdere tankvliegtuigen de lucht in, stijgt er van het Duitse Geilenkirchen dagelijks een E-3 Awacs radarvliegtuig op en staan er oefenvijanden op de Duitse vliegbasis Wittmund. Deze oefenvijand bestaat uit A-4 Skyhawks van Discovery Air, een civiele organisatie onder Canadese registratie.

Frisian Flag is een oefening met als doel piloten te trainen op samenwerking in lastige situaties. Twee keer per dag wordt er een missie gevlogen waar complexe missies in verschillende samenwerkingen plaatsvinden. Zo kan het de bedoeling zijn om een bepaald vliegtuig te beschermen in een gebied of om juist een doelwit op de grond of op zee te beschermen. Naast de luchtmacht doen er ook onderdelen van de landmacht en de marine mee aan de oefening.

Spottersheuvel

Jaarlijks trekt de oefening steeds meer volk naar de vliegbasis. De welbekende spottersheuvel aan de Marssum kant van vliegbasis Leeuwarden is druk bevolkt met dagjesmensen en ‘diehard’- vliegtuigspotters met de grootste camera’s en ladders. De parkeerdrukte wordt tegenwoordig opgelost door het wegzetten van de auto’s op het landgoed van de boer, uiteraard tegen een kleine betaling. Aan de Jelsum kant van de vliegbasis is een éénrichtingsverkeer route ingesteld op de Brédyk, die parallel loopt aan de N357.

De meeste aandacht van de spotters is er dit jaar voor de Poolse MiG-29’s. Drie toestellen heeft de Poolse luchtmacht gestuurd naar Leeuwarden en dagelijks doen er twee mee aan de oefening. Ook is er speciale aandacht voor de Franse Rafales, waarvan er één vliegt met een speciaal geschilderde staart, en de Amerikaanse F-15’s. Deze zijn halverwege de maand maart geland op Leeuwarden na een lange vlucht vanuit Portland, Oregon – gelegen aan de westkust van de Verenigde Staten – en vanuit Barnes, Massachusetts.

Omwonenden

Om de omwonenden tegemoet te komen heeft de vliegbasis de meeste inwoners uitgenodigd voor een bezoek aan de basis. Hier krijgen ze uitleg over het nut van de oefening en wordt er gesproken over het geluidsoverlast. De luchtmacht heeft een speciale VIP-tent op het terrein gebouwd van waar binnen uit de oefening kan worden gevolgd en het opstijgen en landen te zien is vanaf het speciaal aangelegde terras.

De horeca in Friesland kon afgelopen weekend de borst al nat maken. Hotels in de provincie zitten volgeboekt, want meer dan 1100 militairen hebben onderdak nodig. De deelnemende landen moeten zelf zorgen voor overnachting van het personeel. Omdat de oefening alleen van maandag tot vrijdag wordt gehouden kun je zomaar een Franse piloot of een Poolse mecanicien in het weekend treffen op het terras.

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel