Wolf duikt vermoedelijk op bij Appelscha

Appelscha- Er loopt vermoedelijk een wolf in Fryslân. In de omgeving van Appelscha zijn vanochtend twee schapen gedood, waardoor het vermoeden ontstond.

Alleen een DNA test kan uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is van een wolf. Het zou voor het eerst sinds lange tijd zijn dat er een wolf in Fryslân is gesignaleerd. De afgelopen jaren zijn er meer meldingen geweest van wolven in Nederland, met name in het Oosten.

Bij de gedode schapen is materiaal afgenomen om DNA onderzoek uit te voeren. Begin mei zal duidelijk zijn of het werkelijk om een wolf gaat. De provincie Fryslân heeft BIJ12-Faunafonds ingeschakeld om de schade af te handelen.

De provincie Fryslân handelt volgens het wolvenprotocol dat de provincies gezamenlijk hebben opgesteld. Dat protocol is een stappenplan met acties, zoals het doen van DNA onderzoek. De wolf is een beschermd dier. Vermoedelijk gaat het hier om een trekkende wolf die afkomstig is uit Duitsland. De wolven trekken door het landschap en zijn op zoek naar een nieuw territorium. Wolven blijken daarbij een voorkeur te hebben voor militaire oefenterreinen.

In december-januari is er ook al een wolf in de buurt van Fryslân geweest. Die droeg een zender. De wolf bleek net voor Meppel in zuidelijke richting getrokken en heeft nu een plekje gevonden op een militair oefenterrein in België. Wolven trekken veelal als het donker is en mijden mensen. Ze kunnen soms wel in de buurt van bebouwing komen. Het advies is om de wolf met rust te laten.

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel