Silvio Teunissen: “Voor mij is het genoeg geweest”

Bolsward- Op zaterdag 19 mei vond een ultraloop plaats langs de Friese 11-steden. Georganiseerd door de Bolswarder Silvio Teunissen en Klaas van Heeringen, die beiden de tocht van ruim 230 kilometer ook hebben gelopen.

Een ultraloop is een lange hardloopwedstrijd die aan een stuk door gelopen wordt door de deelnemers. Er deden 39 lopers met 7 verschillende nationaliteiten mee waarvan er 17 zijn gefinisht. Teunissen liep na 31,5 uren over de finish. Dat was een half uur binnen de toegestane tijd. Wat bezielt iemand om zo’n enorm zware sportieve prestatie te willen neerzetten?

Volgens Silvio Teunissen heeft het te maken met je eigen grenzen willen verleggen. “Mijn eerste lange hardloopwedstrijd was op Texel, 60 kilometer. Daarna werden de tochten steeds langer. De 11-steden ultraloop was niet mijn eerste. Ik heb in 2015 de Spartathlon in Griekenland gelopen met een parcours van 246 kilometer en in 2016 Milaan-Sanremo van 285 kilometer. Je komt tijdens dit soort ultra lopen vaak de ‘man met de hamer’ tegen. Vooral ’s nachts omdat je bioritme volledig in de war raakt. Je moet mentaal echt sterk zijn, het lichaam kan wel door gaan. Voor mij is opgeven geen optie, maar het gaat me er niet om dat ik als eerste over de finish ga. Ik ben onderweg continu aan het rekenen en gebruik de tijd die ik heb. Als je dan over die finish komt is dat best emotioneel. En na zo’n ultraloop heb je echt wel een paar maanden nodig om weer te herstellen.

De 11-steden ultraloop was niet mijn beste, dat had denk ik vooral te maken met het feit dat ik in de organisatie zat en door alle drukte daarvan mijn hoofd niet leeg was. Maar ik heb het wel als een fantastisch evenement ervaren en onderweg genoten van alle aanmoedigingen. Er waren mensen die ’s nachts speciaal opstonden om ons aan te moedigen. Ook kwamen we onderweg steppers tegen en moedigden elkaar aan. Het leefde echt in Friesland!

Bij het organiseren van de ultraloop hebben we veel medewerking en steun mogen ervaren. De samenwerking met het bestuur van de Fiets 11-stedentocht en de Bolswarder stepvereniging was erg goed en we zijn ook erg gesteund en gesponsord  door de Bolswarder middenstand. Binnenkort hebben we een evaluatie met het bestuur van de 11-steden Ultraloop. Dan gaan we onder andere ook bespreken of er een tweede 11 steden ultraloop komt. Dat wordt in ieder geval niet in 2019 want dat redden we qua voorbereiding niet.”

“Om deel te kunnen nemen aan een ultraloop moet je je eerst kwalificeren. Dat kan door een officiële wedstrijd van 100 kilometer binnen 11 uren te lopen, een officiële wedstrijd van 110 kilometer of meer binnen 12 uren te lopen of een officiële wedstrijd van 175 kilometer binnen 24 uur te lopen. Daarnaast moet je een medische verklaring van een arts hebben dat je goed gezond bent.

De voorbereidingen op een ultraloop kosten veel tijd, energie en geld. Dit betekent ook voor je gezin een hele belasting. Mijn vrouw en kinderen hebben altijd achter me gestaan en zijn mee geweest naar Griekenland en Italie. Tijdens de Milaan-Sanremo loop, reden ze achter me aan in de auto. Ook twee dagen en nachten!. De ultralopen warenprachtige ervaringen, maar het heeft ook drie jaren van mijn leven beheerst. Ik heb dan ook besloten dat het mooi is geweest “

Een bijdrage van Petra de Wijn

 

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel