Mienskip zichtbaar in alle hoeken en straten van Leeuwarden tijdens 8ste dag

Leeuwarden- De Friese hoofdstad stond vandaag 5 uren lang in het teken van actie-reactie tijdens 8ste dag, een gigantisch community art project van Marten Winters.

Bezoekers waren onder andere toeschouwer van de bruiloft van Anna en Steven, twee wereldrecordpogingen, een F16 op straat, Goldbergmachines en een beestenrace. 8ste dag was onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Het live-event is mogelijk gemaakt door 1500 deelnemers en een heleboel vrijwilligers. Maanden, en voor sommigen zelfs jaren, is er gewerkt aan het realiseren van 47 sociale en culturele projecten, zogenaamde ‘schakels’, die vandaag te zien waren op 8ste dag. Het resultaat? Duizenden deelnemers en bezoekers die samen lieten zien wat mienskip betekent.

De kettingreactie gaat van start met Zwarte Rook en de eerste Goldbergmachine van in totaal drie, en arriveert bij de Publiekstrekker. Een trekker staat gereed op een vier meter hoge schans en rijdt tergend langzaam naar beneden, tegen de verwachting van veel bezoekers in, omringd door confettikanonnen, cheerleaders en juichende mensen. De deelnemers van Martial Arts laten bewegingen uit de vechtkunst zien en bij de Talige actie-reactie zien bezoekers hoe kinderen hun eigen taal verzonnen en nu uitspreken. Bij de schakel Geknipt! houden weinig toeschouwers het droog, een emotioneel moment vindt plaats als een aantal meisjes hun lange haren laten afknippen voor Stichting Haarwensen.

Via een aangrijpende voorstelling over gender van Zij Zijn vervolgt de kettingreactie zijn weg met Chaapjes Tellen, waar actie-reactie wordt aangewakkerd door gapende studenten. In de Vrije Bouwzone is te zien hoe een tweede Goldbergmachine, gebouwd met bezoekers, succesvol de volgende schakel kruist: de Wereldburgumers. De bewoners van Burgum vertrokken vannacht al uit hun woonplaats en kwamen te voet naar Leeuwarden, met een houten wereldbol. De makers van Metamorfose laten een ceremonie plaatsvinden geïnspireerd door het werk van Escher, die vervolgens de Grote Verrassing in beweging zet: enorme dominostenen die het woord “HET”, hangend aan een hoge kraan, naar beneden laat zoeven.

Hierna zien bezoekers hoe een Doppenketting van 2134 meter en 53 centimeter lang van de top van de Oldehove afrolt en een groep kinderen in beweging zet, met hun voorstelling See fan bern. Diezelfde kinderen vormen vervolgens de erehaag voor Steven Pool en Anna Becker, het stel dat in het gemeentehuis het ja-woord naar elkaar uitspreekt. Achter het gemeentehuis staat een rij vissers aan weerszijden van het Schavernek. Aan hun hengels hangt een instabiel, houten bruggetje, waarover een acrobaat loopt. Van deze Fiskers gaat de kettingreactie verder langs een bijzondere foto-expositie waarbij mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel (N.A.H.) in beeld zijn gebracht. 

Na een verlicht Labyrint in poptempel Neushoorn en de schakel Levensloop, waarbij MBO’ers hun rol in een ieders dagelijks leven vertalen naar een voorstelling, staat een rij vrijwilligers met een matras op hun rug gebonden gereed voor de Matrassendomino. Ze vallen om en zetten de Magneetdomino en Digidomino in beweging. 

Gisteravond ontstond op social media veel ophef over de Beestenrace van 8ste dag, die in eerste instantie gelopen zou worden door echte koeien. Vannacht is daarom besloten om de koeien te vervangen door mensen in koeienpak. De race wordt gelopen en tikt een Tompoucendomino aan, die helaas te kleverig blijkt om vloeiend te verlopen. Via de Estafette en het Hondenparcours gaat de kettingreactie verder bij de Caravan, die dankzij het harde werk van Heechterp-Schieringers in beweging wordt gezet middels een waterrad. Jongeren van Jimmy’s pakken de draad op met hun Bootcamp, waarna studenten van vereniging Osiris hun eigen Kruidenbitter destilleren.

Stadskunstenares Jamila Faber speelt haar voorstelling Hoezee! Hoezee! en kinderen uit dagcentra van Talant verwonderen zich in een Tunnel van gekleurde doeken. Voor de Blokhuispoort voeren de mensen van Dream Karavaan een nieuw ritueel uit met Dromenvangers, en in de Blokhuispoort wordt een wereldrecordpoging Boekendomino gedaan. Deze wordt niet behaald. Op het plein voor dbieb zien bezoekers een demonstratie van het IAG-Reflectiemodel bij Rad van Verandering. Boven de Zuidergrachtswal kruisen twee grote waterstralen elkaar en niet veel later varen hier in hoog tempo twee boten, waarvan een Solarboot, onderdoor. Freerunners springen van de boot op de kade en rennen richting de Mercuriusfontein, waar een houten kunstwerk instort.

Op het Beursplein heeft een enorme mensenmassa zich verzameld rondom een echte F16, die in beweging wordt gezet door een groep dansers onder begeleiding van choreografe Grietine Molenbuur. Bij de Willemskade vinden een fictief Proces-verbaal en Rechtszaak plaats, met een scenario dat geschreven werd door Marten Winters, de Rechtbank en Anker & Anker Advocaten. 

Een indrukwekkende machine van schroot, gemaakt door kunstenaar Wim Warrink, rolt door de Prins Hendrikstraat, richting de Goldfishmachine, waar twee goudvissen de kettingreactie gaande houden. 8ste dag wordt besloten met de derde en laatste Goldbergmachine en een korte speech van Marten Winters, die alle deelnemers en bezoekers bedankt voor een dag die precies zo uitpakte als hij had gehoopt. 

 

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel