Spectaculaire maansverduistering van meer dan anderhalf uur

Bolsward- Je zou het in deze hitteperiode bijna vergeten, maar er zijn ook nog andere dingen dan de voortdurende droogte en warmte die het kijken naar de lucht deze dagen de moeite waard maken. Zoals de totale maansverduistering die zich komende vrijdagavond afspeelt.

Het is niet zomaar een maansverduistering, maar de langstdurende totale maansverduistering van deze eeuw. En dat komt doordat de maan bijna door het hart van kernschaduw van de aarde gaat. 

Het begin

Het begin van de verduistering kunnen we in Nederland niet zien, omdat de maan dan nog onder de horizon staat. De totaliteit begint om 21.30 uur, als de maan net opkomt. Omdat de hemel dan nog licht is (de zon gaat op dat moment onder) en het mogelijk heiig is aan de horizon, zal de dan al rode maanbol wellicht erg moeilijk te zien zijn. En tip is om te kijken waar de maan de avond tevoren opkomt, zodat je weet in welke richting je moet kijken.

De totaliteit

De hele totaliteitsfase duurt maar liefst bijna 1 uur en 43 minuten. Dus zo’n 51 minuten na de maansopkomst is de verduistering maximaal en de maan het donkerst. Hij staat dan al een stuk hoger aan de hemel (ongeveer 6 graden boven de horizon) en op dat moment is de hemel ook een stukdonkerder geworden. Daarna kunnen we dus nog zo’n 51 minuten van de totaliteit genieten.

Het einde

Rond 23.13 uur eindigt de totaliteit en komt de maan weer langzaam in het zonlicht terecht, maar pas om 0.19 uur verdwijnt het laatste ‘donkere’ plekje op de maan. Ook dan is de verduistering nog niet geheel voorbij, dat punt wordt pas om 1.28 uur bereikt, maar al ruim voor de tijd zal er met het blote oog al weinig bijzonders meer te zien zijn.

Het weer

De grote vraag is nu natuurlijk of ook het weer meewerkt. Kunnen we de verduistering zien, of zitten wolken in de weg? Voorlopig heeft het er alle schijn van dat we de maansverduistering van vrijdag in Nederland goed zullen kunnen volgen. Na een snikhete dag met temperaturen tot 38 graden in het zuidoosten (zelfs het Nederlandse temperatuurrecord van 23 augustus 1944, toen het in Warnsveld 38,6 graden werd, kan aan het wankelen worden gebracht) blijft het in de avond nog lang warm en helder. Op nadering van een storing kan tegen middernacht in het zuidwesten wel wat bewolking binnendrijven, maar in de rest van het land lijkt die geen roet in het eten te gooien. (Bron: MeteoGroup)

(Foto gemaakt op 28 september 2015, foto Rudy Bouma)

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel