Mensen mogen niet meezwemmen met Maarten van der Weijden

Leeuwarden- Zwemmer Maarten van der Weijden mag komend weekend geen mensen mee laten zwemmen tijdens de Elfstedentocht.

Wetterskip Fryslan heeft in samenwerking met de GGD besloten om geen mensen mee te laten zwemmen omdat de waterkwaliteit niet goed genoeg is. In het water is E coli aangetroffen. E.coli (Escherichia coli) is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van alle mensen en warmbloedige dieren. De bacterie beschermt tegen andere schadelijke bacteriën. De E.coli staat ook wel bekend als de poepbacterie.  Besmetting vindt meestal plaats door het eten van onvoldoende verhit rundvlees of schapenvlees (barbecue, hamburgers), het drinken van rauwe melk of het eten van besmette rauwe groenten. Besmetting kan ook plaatsvinden door contact met (mest van) besmet vee en door zwemmen in besmet water in de natuur.

Het idee was dat recreanten in ruil voor een sponsorbijdrage in de elf steden een stuk met Van der Weijden mee konden zwemmen. Ruim 1600 mensen hadden zich daarvoor aangemeld.

Het is overmacht

Van der Weijden baalt van de beslissing, maar kan het begrijpen. “Het is overmacht. We hebben deze keuze samen gemaakt. Nu moet ik het alleen doen. Dat is balen.” Zelf wil hij de tocht wel volbrengen. Hij zegt liever een buikgriep op te lopen dan de kankerpatiënten in de steek te laten.

Het meezwemmen van de mensen was al langere tijd onzeker, aangezien de waterkwaliteit op veel plekken beneden peil is. Op veel plekken is onder andere blauwalg aangetroffen.

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel