Maarten van der Weijden overleefd eerste nacht en is Bolsward voorbij

Bolsward- Zwemmer Maarten van der Weijden heeft de eerste nacht doorstaan van de 11stedenzwemtocht en is Bolsward zondagmorgen gepasseerd.

Maarten kwam later dan verwacht door Bolsward vanwege een rustperiode van enkele uren vlak voor Workum. Hij zat er op dat moment mentaal behoorlijk doorheen maar wist, mede door mentale ondersteuning van zijn vrouw Daisy, de kracht te vinden het water weer in te gaan. De binnenkomst in Bolsward was behoorlijk emotioneel, naast het vele gejuich waren er ook veel tranen bij omstanders die door de actie van Maarten diep geraakt werden.

De afgelopen nacht was voor Maarten erg zwaar. Tijdens de nachtelijke uren kan de zwemmer last krijgen van hallucinaties. Daarom vaarde er vlak voor hem een boot met verlichting. Dit helpt hem in het hier en nu blijven. Als de zwemmer toe is aan een “hazenslaapje” kan hij dit doen op een speciaal waterbed.

Tweede nacht het zwaarst

Maarten kan zich opmaken voor de tweede nacht. Het stuk tussen Franeker en Dokkum is het zwaarst. Dit stuk wordt ook wel “De Hel van het Noorden” genoemd. Het is een erg verlaten stuk met weinig toegangswegen en bebouwing. Desondanks hoopt de organisatie dat er opnieuw veel publiek langs de kant zal staan. Met z’n allen kunnen ze dan Maarten van der Weijden door de nacht heen trekken.

De verwachting is, wanneer alles goed gaat,  dat hij maandagavond aankomt bij de finish in Leeuwarden. Hij zal dan gehuldigd worden op Oldehoofsterkerkhof. De premier Mark Rutte zal hierbij aanwezig zijn. Ilse de Lange en Frans Bauer treden op. 

(Foto’s: Rudy Bouma/FrieslandActueel.nl) 

 

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel