Veel Nederlanders weten niet waar dichtstbijzijnde AED hangt

Meer dan een derde (34%) van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving hangt.

De kennis en de beschikbaarheid van AED’s is nog steeds onvoldoende, zo blijkt uit een peiling van de Hartstichting. De Hartstichting roept Nederlanders op om hun buurt veiliger te maken door een bestaande AED te registreren of er met de buurt een aan te schaffen.

De dekkingsgraad van het aantal AED’s dat 24 uur per dag beschikbaar is, is in Friesland 68 procent. Daarmee zit Friesland in de landelijke middenmoot.

De Hartstichting heeft de ambitie om van heel Nederland een hartveilige zone te maken, een 6-minutenzone). Zo kunnen slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen en overleven meer mensen ee hartstilstand. De Hartstichting bouwt aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Een groot netwerk van burgerhulpverleners is er al, van AED’s nog niet.

Registreren van AED belangrijk

Van veel AED’s is het onbekend waar ze hangen, omdat ze niet geregistreerd zijn bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn er slechts 15.000 geregistreerde AED’s, waarvan een derde niet 24/7 beschikbaar is. Dit bemoeilijkt hulpverlening door burgerhulpverleners. Voor effectief gebruik is het noodzakelijk dat AED’s 24/7 toegankelijk zijn en geregistreerd bij HartslagNu. In totaal zijn er ongeveer 30.000 AED’s nodig.

Verschillen in Nederland

In Zuid-Holland zijn de minste AED’s 24/7 beschikbaar. Hier is slechts de helft van alle AED’s altijd toegankelijk. In Drenthe en Noord-Brabant is het beter geregeld. Daar is 79% van de AED’s altijd toegankelijk.

 
[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel