Ajax historisch gezien loodzware tegenstander SC Heerenveen

Heerenveen- Zaterdagavond speelt sc Heerenveen thuis tegen Ajax. Iedereen bij de Friezen kijkt uit naar de wedstrijd tegen de Amsterdammers.

Ajax is historisch gezien een zware tegenstander voor SC Heerenveen. Zaterdag komen de Amsterdammers op bezoek in het Abe Lenstra stadion. Wat leert de geschiedenis ons en hoe doen sc Heerenveen en Ajax het dit seizoen. De feiten en cijfers op een rijtje.

HISTORIE

  • Het wordt de 27ste editie van sc Heerenveen – Ajax. De Amsterdammers wonnen de meeste ontmoetingen (14), de thuisclub zegevierde zes maal en zes duels leverden geen winnaar op.
  • Het doelsaldo is met 62 tegen 41 goals in het voordeel van de 33-voudig landskampioen.
  • In de 26 vorige ontmoetingen bleef het nog nooit 0-0. De thuisclub kwam negen maal niet tot scoren, Ajax bleef slechts eenmaal droog staan.
  • Ajax stond in de afgelopen drie seizoenen geen tegentreffer toe. De laatste Heerenveen-speler die thuis tegen Ajax scoorde was Mark Uth op 15 maart 20115 (1-4).
  • De laatste Friese overwinning dateert van oktober 2008 (5-2).
  • Van de laatste vijf ontmoetingen eindigden er drie in een Amsterdamse zege. Twee duels leverden geen winnaar op.
  • De ontmoeting van afgelopen seizoen eindigde in een 0-4 zege voor de gasten uit Amsterdam.

Geen Tagliafico bij Ajax 

Bij Ajax kan Ten Hag geen beroep doen op zijn vaste basisklant Nico Tagliafico. De verdediger is geblesseerd geraakt tijdens de interlandperiode en de wedstrijd tegen de Friezen komt nog te vroeg voor de vleugelverdediger. De coach van de Amsterdammers heeft ook een aantal vraagtekens binnen zijn selectie. Zo is nog niet duidelijk of Frenkie de Jong en Noussair Mazraoui het duel halen. Ten Hag: ”Dat zijn twijvelgevallen, of in ieder geval spelers die wellicht uit voorzorg aan de kant kunnen worden gehouden.”

Wel is zeker dat oud sc Heerenveen-speler Lasse Schöne inzetbaar is tegen zijn oude club. “Lasse heeft de laatste interland met Denemarken laten schieten. Heel verstandig, hij is fit teruggekeerd”, aldus Ten Hag. Ook liet de coach doorschemeren dat de andere oud-speler van de Friezen, Hakim Ziyech, er wat hem betreft bij is. “Hij heeft goed kunnen optrainen bij Ajax. Donderdag heeft hij meegedaan met de groepstraining. Dat liep goed. De training van vandaag is weer de volgende stap. Maar het gaat goed.”
 
Hoe de oefenmeester gaat spelen laat hij nog even in het midden. “We kunnen het per wedstrijd bekijken. Het hangt af van de tegenstander en natuurlijk ook van de vorm.”

 

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel