CU: “Geen radioactief kernafval in Friesland”

Leeuwarden- De ChristenUnie verzet zich fel tegen een mogelijk voornemen om radioactief kernafval te bergen in lege zoutkoepels in Noord-Nederland. De ChristenUnie Statenfracties van Fryslân en Groningen willen een uitspraak van de provincies om het kernafval ook in de toekomst te weren. Ze zullen vragen stellen aan Gedeputeerde Staten en een motie voorbereiden. Kamerlid Carla […]

christenunie (1)Leeuwarden- De ChristenUnie verzet zich fel tegen een mogelijk voornemen om radioactief kernafval te bergen in lege zoutkoepels in Noord-Nederland.

De ChristenUnie Statenfracties van Fryslân en Groningen willen een uitspraak van de provincies om het kernafval ook in de toekomst te weren. Ze zullen vragen stellen aan Gedeputeerde Staten en een motie voorbereiden. Kamerlid Carla Dik-Faber stelt Kamervragen aan minister Kamp.

‘We willen een heldere uitspraak van de provincie Fryslân dat we hier geen ondergrondse opslag van kernafval willen. We maken ons hier ernstig zorgen over omdat er veiligheidsrisico’s aan zijn verbonden. Daarnaast is er nog weinig bekend over de gevolgen op lange termijn van opslag in zoutkoepels’, aldus fractievoorzitter Anja Haga.

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie (LAKA) publiceerde eind vorige week een rapport over de zoektocht naar locaties voor berging van radioactief afval.

Belangrijkste conclusie is dat de zoutkoepels in Noord-Nederland de belangrijkste kandidaten voor eindberging zijn en blijven. Dat betreft koepels in Onstwedde, Ternaard en Pieterburen. Noord-Nederland is aangemerkt als een economische krimpregio, wat bijdraagt aan de keuze voor de locatie van de eindberging van radioactief afval.

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel