Historische Turfroute klaar voor de toekomst

Gorredijk- Varen door bebost natuurgebied, weilanden en sfeervolle dorpjes, langs sluizen en bruggen, vaak nog met kenmerken van vroeger. De vaarroute is de afgelopen jaren opgewaardeerd.

Afgelopen vrijdag is dit gevierd in Gorredijk. Gedeputeerde Klaas Kielstra stak samen met wethouders Jouke Jongsma (gemeente Ooststellingwerf) en Anko Postma (gemeente Opsterland), symbolisch turf aan.

“De Turfroute is een unieke toegangspoort voor Fryslân. De route verbindt onze provincie met Drenthe en de kop van Overijssel. Met de investeringen willen we een positieve impuls geven aan het toerisme en daarmee de economie in het gebied”, vertelt Kielstra.

De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het op diepte brengen van de vaart. De route is nu geschikt voor boten met een diepgang van 1.30 meter. Daarnaast zijn duurzame en natuurvriendelijke oevers en nieuwe aanlegvoorzieningen aangelegd. Een gezamenlijke investering van in totaal zo’n 10,8 miljoen euro.De Turfroute

Varen op de Turfroute kan van 15 mei tot en met 15 september. Tol betalen is sinds 2017 niet meer nodig. De route loopt van Gorredijk, via Lippenhuizen en Donkerbroek, naar Oosterwolde. Dit is de Opsterlandse Compagnonsvaart Vanaf Appelscha loopt ook de Tsjonger naar Heerenveen en het Friese merengebied.

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel