Stroomhalsband voor hond straks verboden

Het gebruik van stroombanden voor de opvoeding van honden wordt vanaf 1 juli 2020 verboden. Momenteel is het gebruik stroomstoten of elektromagnetische signalen toegestaan om ongewenst gedrag van honden voor mensen of andere dieren te voorkomen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik van een stroomband ernstige inbreuk doet op het welzijn van het dier. Daarom kiest minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor een algeheel verbod. Dit staat in de brief die vandaag naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Gedragsproblemen oplossen

Het komt maar al te vaak voor dat hondeneigenaren tegen gedragsproblemen aan lopen met hun hond en dat men op zoek gaat naar een oplossing. Problemen kunnen onder andere zijn het weglopen, agressief gedrag, onbenaderbare honden en ongewenst hondengedrag. Als eigenaar ga je dan op zoek naar oplossingen. Al snel komen ze uit op de zogenaamde ‘e-collars’ of stroombanden. 

Hoe werken ze precies?

Op deze halsband zit een kaste met twee ijzeren pinnen die tegen de hals van de hond komen. Mocht de hond iets doen wat ongewenst is, dan hoef je als eigenaar alleen maar op een knopje op de bijgeleverde afstandsbediening te drukken en de hond krijgt een stroomstoot. Je kunt de zwaarte van de stroomstoot eenvoudig instellen op de afstandsbediening.

De stroomband wordt zo gemaakt dat hij op verschillende maten van intensiteit, elektrische schokken/stroomstoten kan toedienen bij de hond. Indien de halsband aangezet wordt, laad een van de contactpunten zich met energie/stroom en dit neemt de snelste weg naar ontlading, het lichaam van de hond. Het effect van schokken op het lichaam van de hond is afhankelijk van de intensiteit van de stroom (hoe sterk staat deze ingesteld), de lichaamsbouw van de hond, of de huid droog of nat is, hoe dik is de vacht van de hond en van de hoeveelheid elektrische lading die al binnen het lichaam van de hond aanwezig is op dat moment. Veel factoren die dus van invloed zijn hoe zwaar of licht de hond de schok ervaart. 

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel