Tien jaar stiekem stoken smaakt naar meer

Distilleerderij De Stiekeme Stoker uit Bolsward viert dit jaar zijn tienjarig jubileum.

Het begon tien jaar geleden op een donderdagochtend in Bolsward. Oenema liep over de markt en zag bij een kruidenkraampje berenburg kruiden staan. Hij was net met vervroegd pensioen gegaan en ‘had iets nodig om bezig te blijven’. Als groot liefhebber van berenburg bedacht hij zich geen twee keer en kocht de kruiden en een paar flessen jenever.

Wiepie bouwde een ketel van zo’n tien liter en begon met experimenteren. Vijf jaar lang is Oenema bezig geweest met het ontwikkelen van een recept voor zijn eigen Oenema Fryske Bearenburch. Daarbij kreeg hij veel hulp van zijn vriend Piet van der Werf en dochter Coby Holtrop. De resultaten van zijn inspanningen nam hij regelmatig mee naar verjaardagsfeestjes wat al gauw de opmerking “ der hest die stiekem stoker ook weer”, opleverde. Toen de medewerkster die zijn bedrijf inschreef bij de kamer van Koophandel vroeg wat de bedrijfsnaam ging worden, hoefde Oenema daar dan ook niet lang over na te denken. Via zijn zonen kwam er wel eens een flesje terecht bij een plaatselijke kroeg en slijterij die na een week al lieten weten ‘dat als hij er een netjes etiket op zou plakken, zij wel verkooppunt wilden worden.’

Twee grote ketels

Wiepie Oenema heeft momenteel de beschikking over twee grote en professionele ketels in een bedrijfspand aan het Bolwerkplein in Bolsward. De jenever brouwt hij nu helemaal zelf, vanaf de graankorrel tot het eindproduct, waarmee De Stiekeme Stoker zich onderscheidt van vele andere berenburg producenten. De Oenema Fryske Graenjenever wordt als zelfstandig product verkocht en is tevens de basis voor zijn Fryske Bearenburch, Amaretsje fan muoike Tetsje, Friese Beerenburg likeur, Chocolade likeur en Honing likeur.

Landelijke bekendheid bij Utopia voor De Stiekeme Stoker

Landelijke bekendheid

Grote landelijke bekendheid kreeg De Stiekeme Stoker door het televisieprogramma Utopia. In dit programma moeten vijftien deelnemers die met elkaar wonen, zelf hun kost verdienen. Deelnemer Jeffrey Slof uit Akkrum deed dit onder andere door de verkoop van Beerenburg likeur van De Stiekeme Stoker in een eigen ontworpen kruikje. Oenema en zijn Beerenburg likeur zijn een aantal keren te zien geweest in de uitzendingen.

Iedereen is welkom

De hobby van Oenema is gegroeid tot een volwassen bedrijf met verkooppunten door heel Friesland en een enkele over de Friese grens. Aan PR hoeft hij weinig te doen waardoor hij zich volledig kan richten op de productie. Aan die productie is ook weinig stiekems, want iedereen is welkom op het Bolwerkplein 8 om een kijkje te nemen. Oenema werkt fulltime in zijn bedrijf en is voorlopig is nog niet van plan om te stoppen. Maar om de toekomst van De Stiekeme Stoker te waarborgen wordt dochter Coby wel al door hem ingewerkt. “ Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en het is elke dag een feestje.”

Zie voor meer informatie www.destiekemestoker.nl

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Friesland Actueel

Friesland Actueel